English | Arama | İletişim
BT ile kalsiyum skorlama kalp krizi riskini ortaya koyuyor

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri’nde en son teknoloji ürünü bilgisayarlı tomografi (BT) cihazıyla yapılan bir işlem kalp damarlarındaki kireçlenme miktarını ve bağlantılı olarak koroner arter hastalığı riskini ortaya koyuyor. "Koroner kalsiyum skorlama" olarak isimlendirilen bu işlem hastanelerimizin Radyoloji Bölümü'nde gerçekleştiriliyor. Bu test koroner arter hastalığına ait belirgin yakınması olmayan ancak bu hastalığa yol açabilecek risk faktörleri (sigara, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, şişmanlık, yüksek tansiyon, aile öyküsü vb) taşıyan kişilerde koroner arter hastalığı ve kalp krizi gelişme riskini erken dönemde ortaya koyuyor.

Bu test hastanın kalp ritmine göre görüntü alan ve koroner damarlar gibi ince yapıları yüksek çözünürlükle gösteren BT teknolojisi ile yapılıyor. 16 kanallı multidetektör cihazlar dünyadaki en üst teknolojiye sahip BT’leri oluşturuyor ve böyle bir sistem Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri'nde de bulunuyor. Tetkik ortalama 20 saniyede (bir nefes tutma süresi) tamamlanıyor. Tetkik sırasında hastaya ağızdan veya damardan hiçbir ilaç verilmiyor. Ancak kalp ritmi yüksek (dakikada 90'dan fazla) olan veya ritm bozukluğu olan hastalarda tetkik kalitesi düşebileceğinden, ritmi düzeltecek ilaç tedavisinden sonra tetkik yapılabiliyor. Çekimden sonra damarlarda saptanan kalsiyum (kireç) miktarı radyologlar tarafından bilgisayarda ölçülüyor. Bu test sırasında diğer tüm tomografi ve kateter anjiyografi tetkiklerinde olduğu gibi hasta radyasyon alıyor. Bunun dışında hastanın maruz kaldığı başka bir dış etken bulunmuyor.

Ayrıca, aynı cihaz ile hastanın doktoru gerek gördüğü takdirde kateter anjiyografinin tercih edilmediği durumlarda koroner anjiyografi ve özellikle by-pass yapılmış veya stent konulmuş hastaların da koroner anjiyosu 3 boyutlu tekniklerle yapılıyor.

Randevu nasıl alınır?

Hacettepe Erişkin Hastanesi’ndeki Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı’nda bulunan BT-MR Sekreterliği’ne (Telefonlar: 0-312-3051971 veya 0-312-3051972) başvurarak, resmi sağlık güvenceniz var ise döner sermaye katkı payı ödeyerek, yok ise resmi ücretini ve döner sermaye katkı payını birlikte ödeyerek bu tetkiki yaptırabilirsiniz. Arıza veya hasta yoğunluğu hakkında önceden bilgi almanız için 0-312-3051971 veya 0-312-3051972 no’lu telefonlara başvurabilirsiniz. Hastanemizin hastası iseniz doktorunuzun yazacağı istek belgesi ile başvurunuz. Hastanemiz dışından sadece bu tetkik için geliyorsanız istek belgesi tarafımızdan düzenlenecektir. Tetkikin fiyatı halen hastanın sağlık güvencesine göre 70-180 milyon TL arasında değişiyor. 29/01/2004
Her Hakkı Saklıdır © 2011 Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Bilgi İşlem Müdürlüğü
info@hacettepe.com.tr